Deparazitarea interna la caini este un procedeu important pentru mentinerea sanatatii animalului tau. In acest articol, vom explora ce trebuie sa stii despre deparazitarea interna la caini si de ce este important sa mergi la un veterinar pentru a efectua acest procedeu.
Deparazitarea interna la caini se refera la eliminarea parazitilor interni, cum ar fi viermii intestinali ( limbrici, tenii , giardia) ,pulmonari, cardiaci, din vezica urinara sau din globul ocular.
Acesti paraziti pot afecta cainii de toate varstele si pot duce la o serie de probleme de sanatate, cum ar fi diaree, varsaturi, pierdere in greutate, slabiciune, anemie , ascita, tuse si chiar moarte in cazurile severe.
Este important sa duci cainele la veterinar pentru deparazitare interna, deoarece veterinarul va putea sa determine tipul de paraziti interni pe care cainele tau ii are prin efectuarea unui examen coproparazitologic din fecale si astfel sa prescrie tratamentul adecvat. De asemenea, medicul veterinar va putea sa evalueze starea generala de sanatate a cainelui tau si sa ii ofere alte sfaturi de ingrijire.
In plus, medicamentele folosite pentru deparazitarea interna sunt prescrise in functie de greutatea si varsta cainelui tau, astfel incat doza sa fie adecvata. Folosirea incorecta a medicamentelor poate duce la efecte secundare nedorite sau la o eficacitate redusa a tratamentului.
Se recomanda recoltarea materiilor fecale din 3 zile consecutive, intr un recipient special, coprocultor, care se tine la frigider.Din fiecare scaun se recolteaza o cantitate mica de cateva grame, care se pastreaza intr un singur recipient .Daca este prezent sange sau mucus sau puncte albe, recoltam si aceste elemente.
Deparazitarea interna la caini poate fi realizata prin administrarea unui medicament oral sau prin injectarea unui medicament subcutanat. Medicamentele utilizate sunt concepute pentru a ucide sau pentru a elimina parazitii interni .
In functie de caz, poate fi necesar sa se administreze mai multe doze de medicament la anumite intervale de timp pentru a asigura eliminarea completa a parazitilor. Veterinarul va oferi recomandari specifice pentru fiecare caz individual.
De asemenea, este important sa stiti ca preventia este mai buna decat tratamentul. De aceea, medicul veterinar va poate recomanda un program de deparazitare interna regulat, care sa previna infestarea cu paraziti interni.
Deparazitarea externa la caini se poate efectua cu comprimate care se administreaza pe gura sau cu pipete/ solutii care se aplica pe piele, la care se pot adauga colierele/ zgarzile antiparazitare. La fel, se tine cont de varsta si greutatea cainelui , de statusul alergic al acestuia. In cazul pipetelor trebuie tinut cont de un anume interval de timp intre baia cainelui si aplicarea pipetei. In functie de produs acest interval poate varia de la 2-3 zile la 14 zile .Daca nu se respecta aceasta pauza de timp, pipeta respectiva poate sa nu fie eficienta. De obicei, medicamentul continut de catre pipete difuzeaza la nivelul pielii prin sebum, ori pe o piele degresata, proaspat spalata, eficienta produsului e anulata. Atat comprimatele cat si pipetele pot actiona 1 luna sau 3 luni, dupa caz.Sunt de preferat produsele complexe, care sa cuprinda o gama cat mai larga de paraziti externi: pureci, capuse, tantari, flebotomi, muste, raie, etc.
Deparazitarea interna la caini este importanta pentru mentinerea sanatatii animalelor de companie. Veterinarul va putea sa determine tipul de paraziti interni pe care cainele tau ii are si sa prescrie tratamentul adecvat. Este important sa respectati sfaturile medicului veterinar si sa administrati dozele corecte de medicament pentru a asigura eficacitatea tratamentului.Se recomanda periodic efectuarea unui examen coproparazitologic , mai ales puiutilor in primele saptamani de viata si cainilor adulti , atunci cand observam modificari digestive: mucus sau sange in fecale, voma sau diaree sau pulmonare: tuse, oboseala, gafait, etc. Important de stiut ca tabletele uzuale de deparazitare interna nu sunt eficiente pe toate grupele de paraziti, de exemplu pentru giardia si alte coccidii, tratamentul este specific .De asemenea, veterinarul va alege produsul potrivit pentru cainele tau, cu eficienta si pentru microfilarii, larvele viermelui cardiac transmis de tantari.
Deparazitarea externa este foarte importanta pentru sanatatea si chiar pentru viata cainelui tau, avand in vedere gravitate bolilor ce pot fi transmise prin paraziti externi:babesioza, dirofilarioza, bartoneloza, anaplasmoza, borelioza /boala Lyme, etc. Recomand deparazitarea externa pe tot parcursul anului, adica inclusiv iarna, deoarece parazitii s au adaptat climei din ce in ce mai calde .